Sci-Fi
Iron Man (2008)
Iron Man is ondertussen de zoveelste comic book verfilming die Hollywood er de voorbije jaren door draait. De inspiratie voor nieuw materiaal lijkt wel verdwenen. Iron Man is in ons landje één van minder gekende superhelden. Zijn reputatie is zeker niet te vergelijken met dat van Superman of Batman.
Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een genie en een playboy. Zijn bedrijf ontwerpt en produceert alle wapens voor het Amerikaanse leger. Na de demonstratie van een nieuw wapen in de woestijnen van Afghanistan wordt Tony Stark ontvoerd door rebellen. Zij willen dat hij voor hen het raket bouwt dat hij enkele dagen tevoren demonstreerde aan het Amerikaanse leger. Tony Stark weigert dit te doen en bouwt een ijzeren pak dat hij als wapen en schild gebruikt om te ontsnappen uit zijn gevangenschap.
Children of Men (2006)
Als we de film industrie mogen geloven ziet de toekomst er altijd somber en duister uit. Als we dan kijken naar deze doem scenario's lijkt Engeland hier een centrale rol in te spelen. Er zal wel een reden zijn dat als het donker is het in Engeland plaats vindt. Het eiland aspect leent zich natuurlijk wel ideaal tot quarantaine situaties. Ik denk hierbij aan 28 Days Later... en V fo Vendetta. Ook de nieuwste donkere toekomstvisie, Children of Men, situeert zich in het Engelse.
X-Men: The Last Stand (2006)
X-Men is één van de meer populaire reeksen als het op striphelden aankomt. Het is nooit gemakkelijk om een gevestigd iets tot leven te brengen in een film, zeker niet als je rekening moet houden met een enorme fanbase. De eerste twee films uit de reeks, X-Men en X2, worden algemeen goed bevonden. Behalve van de doorgewinterde fans waren er niet veel klachten. De voorkeur lijkt wel uit te gaan naar de tweede. Voor de derde en laatste uit de reeks, X-Men: The Last Stand, werd er gewerkt met een andere regisseur en ook het schrijvers team werd aangepast. Het verschil is duidelijk te zien.
Superman Returns (2006)
Als kind was ik best wel fan van Superman, hoewel ik Batman eigenlijk wel cooler vond. Bij het nieuws dat Superman zou terug keren naar het grote witte doek was ik toch een beetje enthousiast. Ik heb het nieuws rond Superman Returns een tijdje gevolgd maar mijn interesse nam al gauw af, Spider-man en Batman zijn veel interessantere superhelden, en het lijkt wel dat Bryan Singer dit heeft proberen duidelijk maken.
Serenity (2005)
Serenity volgt op de serie "Firefly". Een serie dat na een verhakkeld onvolledig eerste seizoen afgevoerd is wegens 'minder kijkcijfers dan verwacht'. De reeks had ondertussen een enorme fanbase opgebouwd en Joss Whedon, schrijver en regisseur, wou zijn kind niet zomaar laten gaan. Dus hij heeft gevochten om er alsnog een vervolg aan te mogen breien. Uiteindelijk heeft hij een beperkt budget bij mekaar gekregen en is Serenity tot stand gekomen.
Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005)
Ik ben enorm tevreden dat er in deze tijd van digitale animatie nog plaats is voor de zeer tijdrovende stop-animatie. Neem nu The Corpse Bride, dit overstijgt de doorsnee digitale animatie film, niet alleen wat verhaal betreft maar ook de afwerking en de hoeveelheid detail dat er ingestoken wordt. Hetzelfde geldt voor de nieuwste van de makers van Chicken Run, Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit. Ze hebben er vijf jaar aan gewerkt en dat merk je, gelukkig maar.
War of the Worlds (2005)
War of the Worlds was een van de films die voor mij de jaarlijkse zomerput de voorbije zomer zou vullen. Ik ben er helaas nooit toe geraakt hem op groot scherm te zien. Deels door de grote hoeveelheid aan teleurgestelde kijkers en een hand vol negatieve reviews. Maar ik heb hem uiteindelijk dan toch gezien, en zoals steeds denk ik er het mijne van.
Spaceballs (1987)
Ik wil al een tijdje de laatste Star Wars film gaan zien in de bioscoop, maar ik blijf dat maar uitstellen in de hoop dat binnenkort de drukte geluwd is en ik dat rustig op mijn gemak (lees: zonder pubers rondom mij) kan gaan doen. Om mezelf toch al in hogere galactische sferen te brengen heb ik dit weekend dan maar Spaceballs gekeken, de bekendste parodie op de Star Wars saga. Een kameraad had me die aangeraden als zijnde 'hilarisch'. Een beetje humor zo af en toe doet een mens geen kwaad, dacht ik. Maar ik dacht verkeerd...
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Eindelijk is het zover. Closure. Niet dat ik een Star Wars freak ben, maar als ik kind was ik toch vrij zot op Star Wars. Nu hebben alle fans, al dan niet om nostalgische redenen, de kans om het epos te vervolledigen. Voor mij draait het om het slot van het verhaal, hopelijk ga ik nu beter snappen waar het over gaat, en ook het is Star Wars. Maar om welke reden ook -je kan er hoe dan ook niet aan ontkomen- kan je nu naar Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith gaan kijken.
Signs (2002)
Signs, na The Sixth Sense en Unbreakable de derde mysterie-thriller van M. Night Shyamalan, was drie jaar geleden een geweldig box office-succes. De film bracht wereldwijd meer dan 400 miljoen dollar in het laatje. Zoals zoveel films heb ik hem toen wegens tijdsgebrek gemist. Maar gisteren vertoonde ze hem voor het eerst op TV; een kans die ik me niet opnieuw ging laten ontglippen.