2004 volgens Stijn

Big Fish

Hieronder volgt mijn persoonlijke top tien van 2004. De lijst werd samengesteld op basis van de films die vorig jaar hier in Vlaanderen gereleased werden. Gezien ik als individu met een sociaal leven onmogelijk al deze films kan gezien hebben is deze lijst beperkt tot de films die ik gezien heb. Hoeft het nog gezegd dat deze top tien dan ook volledig subjectief is. Enjoy!

1. Big Fish

Mijn absolute favoriet van 2004 en voor nog lang denk ik. Dit verhaal van een man die zijn verhalen wordt toont ons dat het leven veel meer is dan gewoon de feiten. Het leven is wat je er zelf van maakt, en wat je het maakt voor anderen en jezelf. Een ongelooflijk meeslepend verhaal vol fantasie gebracht met de echte Tim Burton stijl. Een ware klassieker!

imdb

2. Finding Neverland

Een zeer ontroerend verhaal over de auteur, J.M.Barrie, die ons Peter Pan bracht. Ook hier wordt er ons getoond dat het leven veel meer is dan enkel feiten. Johnny Depp brengt ons een zeer geloofwaardig en aimable man in een Oscar-waardige rol. Lang nadat de film gedaan is dwaal je zelf nog zij aan zij met J.M. Barrie in Neverland.

imdb | deel2

3. Lost in Translation

Ongetwijfeld de meest volwassen film van het jaar. Of hoe liefde en romantiek ook niet-melig kan gebracht worden. Een subtiele verhaal over de ontmoeting van een filmster en een vrouw. Beiden hebben ze het gevoel dat er iets ontbreekt in hun leven. Soffia Coppola toont hier wat echte romantiek is.

imdb

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Opnieuw een romantisch verhaal, maar deze keer van de hand van Charlie Kaufman. Dus ongetwijfeld kon ik hier wel iets bijzonders verwachten. We krijgen het verhaal te zien van een man dat zijn vriendin wil wissen uit zijn geheugen. Maar al gauw wordt duidelijk dat je ware liefde niet te slim af kan zijn. Een film met het potentieel een klassieker te worden. We zien wel wat het wordt.

imdb | deel2

5. Touching the Void

Ongelooflijk angstaanjagend en spannend! Ik heb er geen andere woorden voor. Het waar gebeurd verhaal van twee bergbeklimmers. Een van hen raakt gewond en verdwijnt. De doorzettings vermogen die deze man toont in deze film is quasi onvatbaar. Het deed mij alleszins beseffen wat voor een mietje ik ben.

imdb | deel2

6. The Motorcycle Diaries

Deze 'very down to earth' prent grijpt je waarlijk bij de keel. Het is het verhaal van Ché Guevara en Alberto Granado. Hoe ze aan een reis door Zuid-Amerika beginnen als twee avonturiers en ze deze reis eindigen met een hechte vriendschap. Naast de belevenissen van dit duo krijgen we ook een duidelijk beeld van het leven in Zuid-Amerika, en wordt onmiddellijk duidelijk wat de drijfveren zijn achter de latere acties van Ché Guevara.

imdb | deel2

7. The Village

Ongetwijfeld de meest ondergewaardeerde film van het jaar. Een zeer intense thriller/drama over een ingesloten dorpje dat vreest dat hun pact met de wezens uit het bos tot een einde komt. En een onderligend verhaal van romantiek en liefde. Grootste verdienste van de film zijn ongetwijfeld de fotografie en actrice Bryce Dallas Howard.

imdb

8. 21 Grams

Een behoorlijk klassiek drama over het leven van drie mensen die samengebracht worden door een auto-ongeval. Wat deze film echter onderscheidt van de doorsnee drama zijn ijzer sterke acteer prestaties van Sean Penn, Naomi Watts en Benicio Del Toro. Ook de montage zorgde voor een ongewoon en dynamische werking.

imdb

9. Kill Bill: Vol.2

In deze film zet Uma Thurman haar tocht verder om wraak te nemen op Bill en zijn team. Ik was oorspronkelijk eerder fan het eerste deel, maar cinematografisch heeft deze film veel meer te bieden. Het verhaal is veel subtieler, en stukken beter uitgewerkt. Ook de emoties zijn veel nadrukkelijker aanwezig.

imdb

10. House of Sand and Fog

Een sterk drama van debutant Vadim Perelman. Deze film neemt ons mee in een strijd tussen een verlaten vrouw dat uit haar huis wordt gezet en de nieuwe inwoners. Deze film gaat veel verder dan een simpel gerechtelijke fout. Het houdt heel veel rekening met traditie en toont een onderliggende strijd tussen twee verschillende culturen. Misschien een overdramatische einde maar het stoort niet. Beter nog, het past perfect.

imdb

Eervolle vermelding: Butterfly Effect

Een film die me aangenaam verrast heeft. Als kind heeft Evan Treborn last van blackouts, als hij ouder wordt ontdekt hij een manier om deze verloren momenten te herinneren en zijn leven te wijzigen. Het verhaal is niet zo cliché als zou doen vermoeden, en het is op een onderhoudende wijze naar voren gebracht. Ook Ashton Kutcher zet een degelijk prestatie neer. Zeker geen topper van 2004 maar wel degelijk een aanrader.

imdb

Tot slot nog enkele films die ik gemist heb dit jaar, maar die ongetwijfeld mijn top tien zouden beïnvloed hebben:

  • House of Flying Daggers
  • Monster
  • Gegen die Wand
  • Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
  • Oldboy

Door Stijn De Meyere, 4 Januari 2005

Reacties