Asiamania
Huo Yuan Jia (Fearless) (2006)
De laatste Jet Li film, of zo wordt Fearless toch gepromoot. Eigenlijk gaat het om Jet Li's laatste Chinese epic martial arts film. Films als deze draaien zodanig rond één historische of mythische figuur uit de Chinese geschiedenis met betrekking tot een bepaalde discipline - wushu in dit geval - en er zitten heel wat achtereenvolgende vechtscènes in. Het eindeloos zweven aan kabels en precisie vechten wordt Jet Li een beetje veel. Maar we zullen hem zeker nog terug zien in andere films en hij zal blijven vechten, alleen niet meer zo uitgebreid.
Bin-Jip (2004)
Ki-duk Kim heeft al wel enkele films op zijn palmares staan, maar zijn grote internationale doorbraak kwam er pas vorig jaar met het fel geprezen en bekroonde Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring. Zijn jongste film, Bin-Jip, bewijst dat Ki-duk Kim inderdaad een hoogst getalenteerd regisseur is. Zijn nieuwe film is een merkwaardige en onconventionele liefdesgeschiedenis, beklijvend van begin tot einde en een verademing tussen al het geweld en de actie van de doorsnee bioscoopfilm.
Gong fu (Kung Fu Hustle) (2004)
Enkele weken geleden heet het STUK het seizoen afgesloten, Cinema Zed vierde mee met twee verrassingsfilms. De eerste was een avantpremière. Tips: western, maffia, musical, kung fu. Ik zie je als vertwijfeld kijken: "kan dat dan in één film?" Wel Stephen Chow bewijst dat hìj het wel kan met zijn nieuwste film Kung Fu Hustle. Stephen Chow bracht ons al eerder de hilarisch Shaolin Soccer waarmee hij bewees dat een (Chinese) kung fu film niet per definitie geweldadig en bloederig hoeft te zijn. Met Kung Fu Hustle toont Chow ons dat hij nog meer dan genoeg overschot aan inspiratie, ideeën en talent had.
Zatôichi (2003)
Ik ben verliefd geworden. Ik heb een liefde ontwikkeld voor de Aziatische film, of toch de Chinese en Japanse film. Ik heb wel nog wat moeite met het onderschied te maken. Ik was al zo goed als verkocht na het zien van Hero, een absolute topper. 2046 heeft de doorslag geven. Ik was verkocht voor de mooie, exotische kleuren en de heelrijke tongval. Het was dan ook maar een kleine moeite om Zatôichi uit de winkelrekken te nemen en dezelfde avond in de DVD speler te steken.
2046 (2004)
Het jaar is nog niet om en alweer stormt een Aziatische film de westerse cinemazalen in. Dit keer gaat het om de langverwachte nieuwe film van Chinees filmvirtuoos Wong Kar Wai (Happy Together, In the mood for love). 5 jaar had Wong Kar Wai nodig om deze film af te werken. Het scenario werd talloze keren volledig herschreven en de productie had te lijden onder budgetaire problemen en het sars-virus. Maar Wong Kar Wai zette door en na 5 jaar wachten wordt het geduld van de liefhebbers van de betere Aziatische film nu beloond. Enkele weken geleden werd de film op de European Film Awards (de Europese Oscars) al beloond met de Screen International Award als beste niet-Europese film.
House of Flying Daggers (2004)
Zhang Yimou is één van de meest bekroonde Chinese regisseurs van de afgelopen 15 jaar. Kleuren, lijnen, bewegingen, gevechtsscènes... Zhang weet ze als geen ander te combineren tot puur esthetisch genot. Feilloos geeft hij stemmingen en emoties visueel weer op een manier waar veel andere bekroonde regisseurs nog iets van kunnen leren. Vorig jaar verraste Zhang Yimou de wereld met het visueel bijna perfecte Hero. House of Flying Daggers is zijn volgende meesterwerk dat nu in de cinema's te bewonderen is.
Oldboy (2003)
De Aziatische film is de laatste tijd alomtegenwoordig in onze cinemazalen. En geen filmliefhebber die daar kwaad om is, want de meeste van deze films zijn van een zeer hoge kwaliteit. Oldboy van Chan-wook Park is daar geen uitzondering op. Dit extreem-gewelddadige wraakverhaal was één van de kanshebbers voor de Gouden Palm op het laatste filmfestival van Cannes - zeker vermits de film helemaal de stijl van juryvoorzitter Quentin Tarantino uitstraalde. Die hoogste eer was zoals gekend voor Michael Moore weggelegd, maar Oldboy kreeg er wel de Grote Prijs van de Jury. Tarantino stak het ook niet onder stoelen of banken dat hij volledig weg was van de film. En terecht, want Oldboy heeft alle ingrediënten van een Tarantinofilm, alleen onder het motto: meer en beter.