Lijstjes
Slumdog Millionaire beste film van 2008, met 8 beeldjes grote winnaar op de Oscars
De voorbije nacht zijn in Hollywood de prestigieuze Oscars uitgedeeld. Op één of twee uitzonderingen is de avond gepasseerd zonder al te grote verrassingen. De controversiële film Slumdog Millionaire van Danny Boyle is met voorsprong de grote winnaar met maar liefst acht beeldjes, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie.
Tot vreugde van vele fans won Heath Ledger de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Zijn familie nam het beeldje in ontvangst.
De uitreikingen begonnen rustig met een beeldje voor Wall•E voor Beste Animatiefilm, Penelope Cruz kreeg een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Beste Scenario ging naar Slumdog Millionaire en Milk. Later op de avond kreeg ook Sean Penn de Oscar voor Beste Acteur voor zijn vertolking van Harvey Milk in deze laatste film. Een beetje tegen de verwachtingen in, met ook Mickey Rourke op de shortlist.
Benjamin Button grote favoriet met 13 Oscarnominaties
The Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft deze week haar nominaties bekendgemaakt voor de 81ste editie van de Oscars. Meteen opvallend: de film van David Fincher, The Curious Case of Benjamin Button, haalt maar liefst 13 nominaties binnen.
De film is onder andere genomineerd voor Beste Film, Beste Acteur (Brad Pitt), Beste Regie en Beste Vrouwelijke Bijrol (Taraji P. Henson). Die prijzen zijn niet van de minste.
De beste films van 2008 volgens Deel Twee
2008 is op zijn einde en dan duiken er overal top lijstjes op, ook hier. Ik heb de medebloggers gevraagd om even hun persoonlijke top 10 van 2008 op te stellen. Wat volgt is een samenvatting van deze lijstjes, ook de begeleidende teksten zijn een ensemble van ons allen. Zoals steeds houden we rekening met films die in 2008 in België zijn gereleased, wat meteen ook de deuren openliet voor enkele Oscarwinnaars van het afgelopen jaar. In totaal hebben 33 films de lijst gehaald.
Vlaamse filmrecensenten kiezen voor "There will be blood"
Het Vlaamse filmmagazine Filmmagie peilt ieder maand naar de mening van veertien Vlaamse filmrecensenten. Op basis hiervan stellen ze een eindejaarslijst samen. Dit jaar komt There will be Blood daaruit als beste film naar voren. There will be Blood haalt het verrassend van Oscarwinnaar No Country for Old Men (van de broertjes Coen), die op de derde plaats eindigt. Ook Gouden-Palmwinnaar Entre les Murs kon het epos van Paul Thomas Anderson niet overtreffen. Deze film krijgt de tweede plaats toegewezen.
Golden Globes Nominaties
Een beetje filmliefhebber heeft natuurlijk al lang gezien dat de genomineerden voor de 66ste editie van de Golden Globes ondertussen bekend zijn. De lijst werd vorige week reeds bekend gemaakt.
Uit de eerste top 2008 lijstjes die binnen rollen kunnen we alvast merken dat Milk, Wall•E en The Dark Knight zeker favorieten zijn. Maar de films komen hier maar één keer voor in de lijst. Frost/Nixon, The Curious Case of Benjamin Button en Revolutionary Road lijken het beter te doen.
Ik ga hier niet de volledige lijst van genomineerden herhalen, ik hou het bij de belangrijkste categoriën. Wil je alles eens op uw gemak doornemen dan kan je best even langs gaan op de website van de Golden Globes zelf.
Empire Magazine's 500 Greatest Movies aller tijden
Empire Magazine publiceerde dit weekend hun '500 Greatest Movies' aller tijden. Een lijst, gebaseerd op een ambitieuze poll uitgevoerd onder hun lezers, vooraanstaande critici en mensen uit de industrie zelf.
Opvallend is dat de eerste drie films ongetwijfeld bij de populairste films ooit horen. The Godfather op kop, gevolgd door Indiana Jones en Luke Skywalker. Ik heb de lijst niet in detail bekeken, het is veel te moeilijk om er door te navigeren, maar hieronder vind je de top 50.
Ik heb wel het gevoel dat er een gebrek is aan een aantal buitenlandse (lees non US) producties, die veel betere/sterker zijn dan enkele van de films die de lijst wel gehaald hebben. De 500 populairste films aller tijden lijkt me een beter geschikte titel voor de lijst.
10 beste films uit 10 genres volgens AFI
Het Amerikaans film instituut heeft deze week een nieuwe top 10 gepubliceerd. Deze keer gaat het over de 10 beste films uit de 10 beste genres. Er zitten een paar klassiekers tussen dat het bijna voorspelbaar wordt maar ik zou me toch niet vasthouden aan deze lijst.
Het gaat natuurlijk wel om een lijst van Amerikaanse cinema, ik zou anders wel zonder moeite wat andere films kunnen bedenken die hier zeker thuis horen. Begin al maar op te sommen wat er volgens jullie ontbreekt of hier zeker niet thuishoort.
Atonement wint beste drama
The results are in. Hoewel er geen ceremonie plaatsvond dit jaar, werden de Golden Globes alsnog uitgedeeld. Met al de sterren thuis in de zetel werd het een zeer korte persconferentie. Hopelijk komt er een einde aan de staking zodat de Oscars wel met alle glitter en glamour kunnen doorgaan.
Atonement kreeg de meest prestigieuze prijs van de avond, voor Best Drama. Verder kreeg de film ook een beeldje voor de beste muziek. Een grote winnaar is er niet, met maximum twee prijzen per film.
Top 10 filmkostuums
Time Magazine deed onlangs een poll en vroeg naar de beste outfits op het witte doek. Het groene kleed dat Keira Knightley draagt in de film Atonement kwam naar boven als nummer één.
2005 volgens Stijn
Het is hier lang genoeg stil geweest, wel leuk om gemist te worden. Ik ga beginnen met een achterstallige eindejaarslijst van 2005. Je hebt het zelf ongetwijfeld wel gemerkt, maar 2005 was een behoorlijk middelmatig jaar als het op film aankwam, ik had dan ook moeite met om mijn top 10 samen te stellen vanwege een tekort aan degelijke films en een overvloed aan leuke films om de gaatjes mee te vullen (maar eigenlijk niet echt goed genoeg). De lijst is zoals steeds enorm subjectief en gebaseerd op de Belgische release data eerder dan de eerste officiele vertoning.