2005 volgens Stijn

2005 volgens Stijn

Het is hier lang genoeg stil geweest, wel leuk om gemist te worden. Ik ga beginnen met een achterstallige eindejaarslijst van 2005. Je hebt het zelf ongetwijfeld wel gemerkt, maar 2005 was een behoorlijk middelmatig jaar als het op film aankwam, ik had dan ook moeite met om mijn top 10 samen te stellen vanwege een tekort aan degelijke films en een overvloed aan leuke films om de gaatjes mee te vullen (maar eigenlijk niet echt goed genoeg). De lijst is zoals steeds enorm subjectief en gebaseerd op de Belgische release data eerder dan de eerste officiele vertoning.

1. Mar Adentro

Mijn nummer 1 was niet echt een moeilijke keuze. Mar Adentro is een film die echt is blijven hangen. Ik voel me bijna persoonlijk aangesproken door dit zeer intiem verhaal. Enorma mooi muziek ook. Ik weet niet goed wat ik er over moet zeggen. Bekijk hem zelf!

imdb | deel twee

2. 2046

Een pareltje van Chinese bodem. Zowel visueel, muzikaal als inhoudelijk. Een spel tussen fictie en realiteit, heden, verleden en toekomst. Een intiem en subtiel romatisch verhaal. De prequel In the Mood for Love zou beter zijn, maar die heb ik nog niet gezien.

imdb | deel twee

3. Corpse Bride

Deze mix van muziek, humor en Burton's duistere kant vormen een unieke animatie film. De film zit zo sterk in mekaar en de sfeer neemt je zodanig beet dat je er niet bij stil staat dat het maar een film is. Heerlijke film. Heerlijke entertainment.

imdb | deel twee

4. Sin City

Samen met Batman Begins heeft deze film voor mij zowat de hoogste coolheidsfactor die er bestaat. En veruit één van de beste comicverfilmingen ooit. Mede dankzij de grafische effecten krijg je het gevoel midden in de comic te zitten. De moderne (zwart-wit) film bij uitestek, een instant classic.

imdb | deel twee

4. Batman Begins

Zoals ik al vermelde heeft deze film een enorme coolheidsfactor. Ongetwijfeld ook de beste actiefilm van het voorbije jaar. Het leukste voor mij aan deze film was de hele opbouw. Het 'hoe Batman begon' aspect. Echt heerlijk. En de Batmobile. Hellecool.

imdb | deel twee

5. Sideways

Dit is een van mijn favoriete films. Hij staat niet echt hoog in mijn lijstje van beste films, maar daarom niet minder een favoriet. Deze film heeft het vooral van zijn ingetogenheid en zijn herkenbaarheid. We zien twee losers als het ware, twee mannen in hun midlife crisis, maar wie voelt er zich al niet eens verloren.

imdb | deel twee

6. Garden State

Garden State verschilt niet veel met Sideways. Allen gaat deze keer om een jonge man, in zijn twintiger jaren, die zijn doel wat uit het oog is verloren. Hij gaat terug naar zijn thuisdorp voor de begrafenis van zijn moeder maar krijgt veel meer dan hij verwacht had.

imdb

7. Spring, Summer, Fall, Winter, ... and Spring

Dit is een zeer ingetogen film dat het voornamelijk heeft van zijn sfeerschepping. We volgen een jongen van kindsbeen tot hij volwassen is. De seizoenen representeren telkens een nieuwe fase in zijn leven. In de lente ontstaat er nieuw leven, in de zomer ontwikkelt dit leven zich om vervolgens ten val te gaan in de lente. Heel symbolisch en veel sfeer. De fotografie van de film ondersteunt deze symboliek en sfeer enorm goed.

imdb

8. The Machinist

Ik wist niet goed wat ik van deze film moest verwachten, maar ik was zeer aangenaam verrast. Het blijkt uiteindelijk om een toch wel vrij intelligente en diepgaande, mysterieuze thriller te gaan. Veel meer kan ik niet zeggen zonder het plot te verklappen. Ik vind het alleszins een slimme film.

imdb

9. Kinsey

Een film over seks, wie kijkt daar nu niet graag naar. Deze biografische film over de bioloog Alfred Kinsey zit gewoon goed in mekaar. Veel meer kan ik er niet over zeggen. Kinsey is uitstekend neergezet door Liam Neeson en de film zelf geeft de controverse van zijn onderzoek prima weer in het passende tijdskader. Goed.

imdb | deel twee

10. The Life Aquatic With Steve Zissou

Voor een film dat zich afspeelt op een boot is deze enorm droog. Maar Wes Anderson kennende hadden we niet veel anders mogen verwachten. Wes Anderson zo zijn eigen manier om de relaties tussen zijn personage weer te geven. De nadruk ligt denk ik wel op dysfunctioneel. Wat tot zeer bizarre momenten leidt. Je weet niet of je moet lachen of wenen. The Royal Tenenbaums zit wat dat betreft dan weer wel een trapje hoger.

imdb | deel twee

Eervolle vermelding: Kung Fu Hustle

Deze wou ik niet verzwijgen. Hij past niet echt in het lijstje vandaar een eervolle vermelding. Ik heb lang niet meer zo hard gelachen in de cinema als tijdens deze film. Super gewoon hoe Stephen Chow zowat elke genre en stijl vervormt tot zijn absurde tegenpool. Hij heeft zichzelf overtroffen met deze film.

imdb | deel twee

Om af te sluiten nog een lijstje films die ik nog niet gezien heb en die hopelijk mijn lijst zouden beïnvloeden. Want nu was het mij te moeilijk om er echt uitschieters uit te pikken. Eigenlijk staat alles van 4 zowat in een willekeurige volgorde.

 • Der Untergang
 • Vera Drake
 • Hotel Rwanda
 • Maria full of Gracev
 • Howl's Moving Castle
 • Poupées Russes
 • A Love Song for Bobby Long
 • Broken Flowers
 • Match Point
 • Wallace and Grommit
 • Manderlay

Door Stijn De Meyere, 28 Juni 2006

Reacties