Romantiek
Revolutionary Road (2008)
Wanneer Frank en April elkaar ontmoeten, ligt de wereld aan hun voeten. Hun leven zal anders zijn, beter en vol avontuur. Tien jaar later wonen ze in een buitenwijk waar ze steeds burgerlijker en steeds ongelukkiger worden. Frank haat zijn baan en April haat haar leven. Wanneer die haat lijkt over te slaan op hun huwelijk, besluiten ze in een uiterste wanhoopspoging naar Parijs te verhuizen om hun jeugddromen terug te vinden. Hun relatie herleeft en de ‘hopeloze leegte' die hun leven geworden was, krijgt terug kleur. Wanneer hun droom echter strandt op onbegrip en achterdocht, kan niets ooit nog hetzelfde worden.
Slumdog Millionaire (2008)
De film vertelt het verhaal van Jamal Malik, een Indische jongen uit de sloppenwijken, die op het punt staat om 20 miljoen roepies te winnen met het wereldberoemde programma “Who wants to be a Millionaire?”. Dat succes is hem echter niet gegund. De presentator van de quiz verdenkt hem van valsspelen en levert hem nog de avond voor de finale uit aan de politie. Ook daar regeert het ongeloof. Hoe kan een 18-jarige jongen uit de sloppenwijken doorstoten naar de finale zonder te hebben valsgespeeld?
Iron Man (2008)
Iron Man is ondertussen de zoveelste comic book verfilming die Hollywood er de voorbije jaren door draait. De inspiratie voor nieuw materiaal lijkt wel verdwenen. Iron Man is in ons landje één van minder gekende superhelden. Zijn reputatie is zeker niet te vergelijken met dat van Superman of Batman.
Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een genie en een playboy. Zijn bedrijf ontwerpt en produceert alle wapens voor het Amerikaanse leger. Na de demonstratie van een nieuw wapen in de woestijnen van Afghanistan wordt Tony Stark ontvoerd door rebellen. Zij willen dat hij voor hen het raket bouwt dat hij enkele dagen tevoren demonstreerde aan het Amerikaanse leger. Tony Stark weigert dit te doen en bouwt een ijzeren pak dat hij als wapen en schild gebruikt om te ontsnappen uit zijn gevangenschap.
The Other Boleyn Girl (2008)
Het verhaal over de tweede vrouw van Henry VIII is u wel bekend. Henry wil kost wat kost een mannelijke troonopvolger, die zijn vrouw Catherina van Aragon hem niet kan schenken. Hij gaat op zoek naar een minnares en daar heeft de machtsgeile Sir Thomas Boleyn wel oren naar. Hij wil de status van de familie te verhogen door de genegenheid van de koning te winnen. In de hoop zijn oudste dochter Anna (in de film althans, in de geschiedenis bestaat daar enige twijfel over) van 't straat te krijgen, nodigt hij de koning uit voor een feestje op zijn landgoed.
Juno (2007)
Quircky. Ik vind geen beter woord om Juno te beschrijven. De setting voor een overmatig zwaarwichtige drama is aanwezig, maar als je een vijsje losdraait bij de personages en een hoek van het scenario afsnijdt dan gebeuren er rare dingen. Wes Anderson is daar goed in met zijn The Royal Tenebaums en meer recent de film Little Miss Sunshine van Jonathan Dayton en Valeri Faris. Ik hou er wel van, dat beetje dysfunctionele.
In Juno gaat het allemaal om Juno (Ellen Page), niet de stad in Alaska. Het begon in een zetel, een partijtje sex met haar beste vriend Paulie Bleeker (Michael Cera). Omdat hij het zo graag wou, of was het nu omgekeerd. Hierna begint het verhaal van een kind dat haar zwangerschap probeert weg te werken. Volwassen reageren en denken blijkt dat toch moeilijker dan gedacht. Juno overweegt even abortus maar ze vindt dan toch het perfecte koppel dat de kleine wil adopteren.
Corpse Bride (2005)
De nieuwste van Tim Burton is ondertussen al even in de zalen. Een film waar ik met groot ongeduld op gewacht heb met in mijn achterhoofd steeds het gedachte dat de film simpelweg niet slecht kan zijn. Het verleden heeft al lang bewezen dat het trio Burton - Depp - Elfman enkel kwaliteit brengt. Gooi daar nog enekele Burton regulars bij en je weet op voorhand dat je met iets zit dat je niet kan teleurstellen. Dat Corpse Bride echter fenomenaal is had ik niet helemaal voorzien.
Bin-Jip (2004)
Ki-duk Kim heeft al wel enkele films op zijn palmares staan, maar zijn grote internationale doorbraak kwam er pas vorig jaar met het fel geprezen en bekroonde Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring. Zijn jongste film, Bin-Jip, bewijst dat Ki-duk Kim inderdaad een hoogst getalenteerd regisseur is. Zijn nieuwe film is een merkwaardige en onconventionele liefdesgeschiedenis, beklijvend van begin tot einde en een verademing tussen al het geweld en de actie van de doorsnee bioscoopfilm.
Monster's Ball (2001)
Racisme is een zeer ingewikkeld en delicaat onderwerp in onze maatschappij. Je moet steeds opletten met wat je zegt en doet, politieke correctheid heeft hier de bovenhand. Racisme wordt vaak verfilmd als een onuitputtelijke bron van haat en geweld. De wij versus zij mentaliteit heerst hier heel sterk. Maar met Monter's Ball brengt Marc Forster samen met Milo Addica en Will Rokos een zeer integer en humaan verhaal naar voor dat racisme bandert vanuit twijfel en verdriet.
Wicker Park (2004)
Voorbije donderdag nog eens naar de sneak gegaan. Het ging mogelijks Sideways zijn en deze wil ik toch heel graag zien. Helaas was het de andere film geworden. Wicker Park. Ik had er voor die dag nog nooit van gehoord dus ik wist niet goed wat te verwachten. Het bleek vrij snel een liefdesverhaal te zijn en met Josh Hartnett in de hoofdrol vreesde ik voor een behoorlijk emotievol gebeuren - wat ook wel eens wordt verweten een vrouwenfilm te zijn.
Singin' in the Rain (1952)
Bij mij duurt het altijd even vooraleer ik mij over de 'vrees' heb gezet om een klassieker uit de film wereld te bekijken. En schijnbaar nog langer om er dan iets over te schrijven. Deze staat namelijk al een maandje in mijn 'drafts'. Vanwaar die vrees komt weet ik niet helemaal. Maar een klassieker heeft voor mij de nogal negatieve conotatie van 'zware en intelectuele' film te zijn. Ofwel heb ik gewoon schrik dat het mij gaat tegenvallen. Maar wie kan er nu schrik hebben van een film als Singin' in the Rain. De titel alleen al klinkt behoorlijk vrolijk en iedereen kent toch de gelijknamige hit.