2004 volgens Gert

Finding Neverland

Hieronder volgt mijn persoonlijke top tien van 2004. De lijst werd samengesteld op basis van de films die vorig jaar hier in Vlaanderen gereleased werden. Gezien ik als individu met een sociaal leven onmogelijk al deze films kan gezien hebben is deze lijst beperkt tot de films die ik gezien heb. Hoeft het nog gezegd dat deze top tien dan ook volledig subjectief is. Enjoy!

1. Finding Neverland

Johnny Depp als auteur J.M.Barrie die zijn meesterwerk Peter Pan aan het schrijven is. Ronduit magistrale film van Mark Forster. Een magisch-realistische film, die een sprookjeswereld weergeeft zoals een kind hem zou zien en daardoor een fantastische en emotievolle ode aan de kracht van dromen en verbeelding en aan artistieke creatie op het scherm brengt. Een film waar drama nooit veraf is, maar waarna je toch met een glimlach op je lippen en een warm gevoel in je hart de cinemazaal verlaat. Daarenboven ook perfect geacteerd door Johnny Depp, Kate Winslet en de jonge revelatie Freddie Highmore.

imdb | deel2

2. The Motorcycle Diaries

Filmparel van de Braziliaanse regisseur Walter Salles. Een simpele, eerlijke maar warme roadmovie over het jonge leven van Ché Guevara. Gael Garcia Bernal en Rodrigo De La Serna zetten hun beste beentje voor in een film die vooral vriendschap, mededogen en menselijkheid centraal stelt. Tussendoor schetst Salles een fragmentarisch beeld van de schrijnende omstandigheden waarin de Zuid-Amerikaanse bevolking leefde; de voedingsbodem voor de revolutionaire ommekeer die Ché later in zijn leven zal maken. Drama, intimiteit en sentiment zijn perfect op elkaar afgestemd.

imdb | deel2

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Een wervelende mind-trip van Michael Gondry over twee mensen die hun geheugen laten wissen na een mislukte relatie met elkaar. Charlie Kaufman levert ongetwijfeld het meest originele scenario van het afgelopen jaar. Jim Carrey en Kate Winslet leveren twee van de beste vertolkingen uit hun carrière. Een ingenieus geconstrueerde film, die je niet loslaat en ongetwijfeld zal uitgroeien tot een echte klassieker.

imdb | deel2

4. House of Flying Daggers

Twee uur lang genieten van pure esthetische perfectie verpakt in een intiem, pakkend liefdesverhaal. Van de hand van Zhang Yimou, die vorig jaar hoge toppen scoorde met Hero. Deze film heeft het allemaal: oogverblindende schoonheid, drama, romantiek, prachtige muziek en wervelende actiescènes!

imdb | deel2

5. Big Fish

Grootmeester van de fantasiefilm Tim Burton levert hier zijn beste film tot nu toe af. Tussen realiteit en fantasie zit slechts een flinterdunne lijn en dat is maar goed ook zo leert de film ons. Hartverwarmend en diep doordrongen van emoties. Albert Finney geeft als stervende vader een performance die je nog lang zal bijblijven!

imdb

6. Oldboy

Zwarte humor, visuele flair, schitterende vertolkingen en een prachtige klassieke score verpakt in een extreem gewelddadig wraakverhaal. Prijs van de Jury in Cannes. Een film die je volledig murw slaat.

imdb | deel2

7. Lost in Translation

Heerlijk subtiele, volwassen en pretentieloze film van Sofia Coppola. Geen cliché-zeemzoete romantiek. Wel een film over Westerse man en een vrouw die een intieme vriendschap sluiten in hartje Tokio. Bill Murray was nooit beter dan hier in zijn Oscarwinnende rol. Scarlett Johansson profileert zich als één van dé nieuwe sterren in Hollywood.

imdb

8. Depuis qu’Otar est parti

Kleine, Georgische low-budget film van debutante Julie Bertucelli. De meest verrassende filmparel van 2004. Drie generaties vrouwen leven met elkaar en liegen tegen elkaar onder het mom van de liefde. Een zeer warm drama dat op magistrale wijze gedragen wordt door de drie hoofdactrices.

imdb

9. Touching the Void

Angstaanjagend realistisch en met emoties overladen docu-drama van Kevin Macdonald. Het waargebeurde relaas van de helse bergtocht die twee jongemannen maken, verteld door de mannen zelf en nagespeeld door acteurs. Schrikaanjagender dan de betere horrorfilm, spannender dan de betere thriller.

imdb | deel2

10. Monster & House of Sand and Fog

Monster

De eerste langspeelfilm van Patty Jenkins is meteen een schot in de roos. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Aileen Wuornos, een prostituee die terechtsgesteld werd voor de moord op meerdere mannen. De film leverde een onherkenbare Charlize Theron meer dan een terecht een Oscar voor beste actrice op. i

mdb

House of Sand and Fog

Mooi in beeld gebracht persoonlijk drama van debutant Vadim Perelman. Ben Kingsley en Jennifer Connelly vechten over de eigendomsact van een huis. Beiden - samen met een indrukwekkende Shoreh Aghdashloo - acteren trouwens tegen de sterren op. De schitterende muziek van James Horner zorgt voor de perfecte afwerking.

imdb

Eervolle vermelding: La mala educatión

Als film is deze laatste Almodovar slechts het mindere broertje van zijn meesterwerk Hable con ella, maar toch verdient deze film een eervolle vermelding voor de manier waarop Almodovar taboes blijft doorbreken en ze zonder problemen naar een groot publiek weet te vertalen.

imdb

Films die ik niet gezien heb maar die misschien de samenstelling van deze lijst hadden kunnen beïnvloeden:

  • Girl with a Pearl Earring
  • Gegen die wand
  • Spring, summer, fall, winter…and spring
  • Good bye, dragon inn
  • The Fog of War

Door Gert, 3 Januari 2005

Reacties