Cars (2006)

200610-cars-01.jpg

4 sterren

Dat Pixar goed bezig is, is denk ik wel een understatement. Ze lijken de lat steeds weer een trapje hoger te leggen als het aankomt op de animatie film voor het hele gezin. Van Monsters Inc. over Finding Nemo tot The Incredibles, steeds lieten ze zien dat ze zichzelf kunnen overtreffen. Toen ik de trailer van hun laatste prent, Cars, meer dan een jaar geleden voor het eerst zag begreep ik niet hoe ze een film over pratende auto's interessant kunnen maken. Hebben ze mij mooi het tegendeel bewezen.

Lightning McQueen (Owen Wilson) is een eigenwijs en verwaand groentje in het racing circuit, het succes is hem naar het hoofd gestegen. In zijn laatste race eindigt hij samen met zijn rivaal Chick Hicks (Michael Keaton) en de kampioen "The King" (Richard Petty). Op weg naar California voor de beslissende race rijdt Lightning McQueen verloren. Hij vliegt hierbij door Radiator Springs op Route 66 en vernietigt hierbij de hoofdbaan en nog wat ander eigendom. Lightning McQueen wordt gedwongen door de inwoners om alle schade te herstellen. Opgesloten in een hecht gemeenschap waar zijn egoïsme en verwaand gedrag niet getollereerd worden leert hij moeizaam om te gaan met de anderen en hen te respecteren.

De grootste uitdaging voor Pixar lag hem in de wagens. Zowat elke animatie film heeft pratende dieren, speelgoed enz. Een 'lomp' object als een wagen menselijk laten over komen lijkt me toch heel wat anders. En toch zijn ze er zeer goed in geslaagd om de wagens een grote aaibaarheids factor mee te geven. Er is duidelijk gewikt en gewogen, niet alleen zijn de stemmen telkens goed afgestemd op hun personage maar ook de verschillende personages zijn goed afgestemd op mekaar. Kleine rivaliteiten, vriendschappen, samenhorigheid, alles komt duidelijk over en valt telkens weer op zijn plaats. Dit valt vooral op bij de inwoners van Radiator Springs die schijnbaar al jaren meegaan.

Ook het scenario en de dialogen zijn goed uitgewerkt. De scenaristen hebben er duidelijk veel tijd en aandacht ingestoken. Daar waar The Incredibles een stuk speelser was sluit Cars beter aan bij Finding Nemo. Het voelt allemaal zeer volwassen aan, ook de humor. Mijn favoriet is de manier waarop ze omgaan met de clichés die heersen rond wagens en wat voor iemand er mee rijdt. De mooiste is de offroad-kamp voor jeeps en dat de grootste meest gepimpte jeep terugdeinst en verkondigt dat hij nog nooit offroad is geweest. Ik kan er in komen dat het wat minder toegankelijk is voor de jongsten onder ons hoewel dit de pret zeker niet mag bederven.

De animatie is gewoon verbluffend. Als we kijken naar Pixars eerste langspeelfilm Toy Story dan merk je dat 3D animatie enorm geëvolueerd is de voorbije 10 jaar. De afwerking en de feel van texuren en de details zijn adembenemend. Dit valt vooral op in de setting en de achtergrond. Daar waar vroeger de meeste aandacht naar het onderwerp ging merk je dat er bij Cars heel veel aandacht is gegaan naar wat er op de achtergrond gebeurt. Ik ben echt benieuwd hoe deze technologie gaat evolueren.

Cars heeft alvast een plaatsje ingenomen in het lijstje van beste animatie films. Het is een zeer aangenaam filmpje gemaakt voor het gezin. Blijf ook even zitten tot na de credits, in goede Pixar gewoonte wordt je nog getrakteerd op een wel heel toffe uitsmijter.

Lezers score

5
 
 

Reacties