België
Loft (2008)
Zelden werd een Vlaamse film zo gehyped als Loft, de nieuwe thriller van Erik Van Looy. Maanden voor de film in de bioscopen kwam was het project al alomtegenwoordig in de Vlaamse media. Na het internationale succes van De zaak Alzheimer (2003) waren de verwachtingen voor de volgende film van Eric Van Looy sowieso al hooggespannen. Toen duidelijk werd dat hij voor zijn volgende project Bart De Pauw als scenarist onder de arm nam werden die verwachtingen nog meer de hoogte ingestuwd. Een zegen vanuit commercieel oogpunt, maar een zware druk op de schouders van de productiecrew…
Los (2008)
Jan Verheyen kon geen beter moment uitkiezen om zijn nieuwe film voor te stellen. Te midden van hongerstakingen, kerk- en kraanbezettingen releaset hij een mooie prent over een brandend actueel onderwerp: asielzoekers in België.
Het is het meeslepend verhaal van Tom Naegels over de jonge journalist Tom die zo stilletjes in een quarterlife crise belandt. Hij wil settlen met zijn vriendin en besluit een huis te kopen. Bij de notaris echter stokt zijn adem, hij kan geen krabbeltje zetten op de nodige papiertjes. En daar zit Nadya, de mooie Pakistaanse asielzoekster, zeker voor iets tussen. Hij leert haar kennen op een integratiecursus voor inwijkelingen, waar Tom haar strikt voor een interview. Tom raakt gefascineerd door Nadyi, en er bloeit een ontluikende liefde. Maar algauw bieden er zich cultuurkloven en taalproblemen aan.
Windkracht 10: Koksijde Rescue (2006)
De serie heb ik nooit gezien, maar een uitnodiging naar de officiele premiëre met receptie slaan we niet gauw af. Het was druk in de Metropolis van Antwerpen, ik denk dat maar liefst 2/3 van de zalen gewijd waren aan de nieuwe Vlaamse actie film Windkracht 10: Koksijde Rescue. Van de film heb ik genoten, van de hapjes nog meer. Mijn tekst is wat langer geworden dan gewoonlijk, als je juist maar een conclusie wil lees dan enkel de laatste regels.
Dennis van Rita (2006)
Ik ga eerlijk zijn, de Belgische film kan me niet zo boeien. Het heeft iets te maken met de taal en het vaak nogal geforceerd en theatraal acteren. De acteurs lijken me geregeld ongemakklijk in hun rol en praten zoals maar weinig Vlamingen praten en dan is er het gegeven van een scenario: iets wat in de meeste Vlaamse films lijkt te ontbreken. Maar goed, ik werd uitgenodigd om gratis mee te komen naar een vertoning van de nieuwste Vlaamse productie: Dennis van Rita. Veel verwachtingen had ik niet van een film dat orspronkelijk gemaakt was voor TV.