Loft (2008)

200811-loft-01.png

3.5 sterren

Zelden werd een Vlaamse film zo gehyped als Loft, de nieuwe thriller van Erik Van Looy. Maanden voor de film in de bioscopen kwam was het project al alomtegenwoordig in de Vlaamse media. Na het internationale succes van De zaak Alzheimer (2003) waren de verwachtingen voor de volgende film van Eric Van Looy sowieso al hooggespannen. Toen duidelijk werd dat hij voor zijn volgende project Bart De Pauw als scenarist onder de arm nam werden die verwachtingen nog meer de hoogte ingestuwd. Een zegen vanuit commercieel oogpunt, maar een zware druk op de schouders van de productiecrew…

Loft vertelt het verhaal van 5 vrienden uit Antwerpen. Ze zijn getrouwd, succesvol, niet onbekend in de Antwerpse beau monde en op relationeel vlak zijn hun wittebroodsweken al lang verleden tijd. De verleiding tot overspel wenkt. Wanneer de architect onder hen (Filip Peeters) een loft in zijn nieuwe bouwproject aan de Antwerpse kaaien voor hem en zijn vrienden inricht, worden die fantasieën werkelijkheid. De loft is voor hen de ultieme oase van rust en anonimiteit, waar ze ongestoord hun vrouwelijke veroveringen naar toe kunnen brengen. Alles gaat goed, tot ze het lijk van een jonge vrouw terugvinden in hun loft. Een loft, waarvan alleen zij vijf de sleutel hebben…

Erik Van Looy en Bart de Pauw vormen dit verhaal om tot een knappe thriller. Het scenario is boeiend, onvoorspelbaar en zit - volledig in lijn met het genre - vol intriges en onverwachte wendingen. De regie is strak en gefocust. De acteerprestaties zijn solide en maken nogmaals duidelijk dat de poel van acteurs waaruit Vlaamse filmmakers kunnen vissen misschien wel heel klein is, maar wel vol talent zit. Antwerpen oogt bijzonder stijlvol in de film en dit geldt voor alle camerawerk. Loft straalt professionaliteit uit en lijkt recht uit Hollywood te komen. Een Amerikaanse remake lijkt slechts een kwestie van tijd.

Een compliment, maar tegelijk duidt het ook de limieten van de film aan. Erik Van Looy heeft op veilig gespeeld en een film gemaakt die bijzonder vakkundig volgens alle regels van het genre gemaakt is, maar daardoor ook weinig innoverend uit de hoek komt. Actiefilms en thrillers draaien volledig op spanning en opwinding, en missen naar mijn mening maar al te vaak emotionele diepgang en karakterontwikkeling. Ook in Loft bleef ik hier wat op mijn honger zitten. Loft is misschien wel twee uur lang een rollercoaster van suspense en entertainment, maar het is geen film die je wekenlang zal bijblijven. Het is een typische popcornfilm, in een stijlvolle verpakking, maar met een grote commerciële strik er rond.

Dit gezegd, dwingt de eerlijkheid me toe te geven dat de zaal volledig uitverkocht was en uit de eerste kassacijfers blijkt dat Loft tijdens zijn eerste weekend 120.000 bezoekers wist te trekken. Een astronomisch aantal naar Vlaamse normen. Nu al staat vast dat de film een immens kassucces wordt en al bij al is dit de beste barometer om dit type film op te beoordelen.

Lezers score

4.642855
 
 

Reacties