Miami Vice (2006)

200608-miami-vice-01.jpg

3 sterren

Met Heat en Collateral heeft Michael Mann bewezen dat een actie film ook intelligent kan zijn. Het draait niet enkel rond uit proportie geblazen stunts en schietpartijen. Nu komt hij aanzetten met een hommage voor de cultreeks "Miami Vice". Ik denk niet dat ik ooit een aflevering gezien heb van de originele reeks, maar het klinkt steeds als iets dat niet te missen was. Michael Mann heeft overigens ooit een aflevering geschreven voor de originele reeks. Ik was aangenaam verrast door Collateral, dus ik was wel benieuwd naar het resultaat van Miami Vice, en ik zou nogal gek zijn om een tractie over te slaan.

Nadat er een aantal slachtoffers vallen in een undercover zaak blijkt dat er een lek is in één van de meewerkende agentschappen. James 'Sonny' Crockett (Colin Farrell) en Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) worden als onpartijdigen benaderd om zelf undercover te gaan en uit te zoeken waar de lek zit. Maar de zaken worden nogal gecompliceerd als enerzijds James zich romantisch inlaat met Isabella (Li Gong) - de boekhoudster van de drugs en wapen handelaar Arcángel de Jesús Montoya (Luis Tosar) - en anderzijds Ricardo zijn geliefden worden bedreigd. Beiden worden ze geconfronteerd met de situatie waarbij de grenzen tussen hun fictieve identeit en hun echte leven vervagen.

Het verhaal op zich is niet zo ingewikkeld al het klinkt. Hou je aandacht er eventjes bij en de film is perfect te volgen. Je ziet ook meteen dat er meer in zit dan in de doorsnee actiefilm. Maar toch heb ik het gevoel dat Mann er te veel heeft willen in steken. De feiten volgen mekaar vrij snel op waardoor je niet echt een vat krijgt op wat het effect is voor de twee hoofdpersonages om undercover te gaan. Je wordt vrij rechtsreeks in het verhaal gesmeten en tien minuten later zijn ze undercover. Er is maar een minimum aan informatie over hoe hun leven op een normale dag uit ziet dat je niet echt kan gaan vergelijk of ze nu effectief onder grote druk staan. Verder staan ze vrij snel op een punt in de operatie waar ze anders jaren voor nodig zouden hebben. Gelukkig zeggen ze dit zelf in de film wat het verhaal een beetje relativeert.

Ondanks het feit dat je veel informatie te verwerken krijgt vind ik de eerste helft van de film te traag voor een actie film. Het is geen trage film, in tegendeel, de tijd gaat vlotjes voorbij. Maar voor een actie film zit er voor mij iets te weinig tempo in. De eerste helft dient als opbouw, hun operatie wordt opgezet, ze raken dicht bij de grote baas, liefdesrelaties worden vast gelegd tot het duidelijk wordt hoe het geheel in mekaar gaat storten. Het is pas na de opbouw dat er wat snelheid en spanning in komt. Het wordt ook steeds spanneder naar het einde toe. Op zich is het wel een intelligent scenario, het had alleen iets vroeger in gang mogen schieten wat mij betreft.

Waar ik me wel af en toe aan gestoord heb is het camera werk. Er werd nogal veel met de hand gewerkt. In een discotheek, waar er veel volk is en het druk is werkt dit. Maar als iedereen in een ruime living zit zie ik het nu er niet van in om uit de hand te filmen. Daarnaast werd er bijna overmatig gebruik gemaakt van close-ups en mediumshots. Door deze close-ups en een bewegende camera had ik het geregeld moeilijk om vat te krijgen op de situatie en wat er aan de hand was. Ik miste een aantal overzichtsbeelden, beelden om de sfeer wat vast te leggen. Het verhaal zou overal kunnen plaats gevonden hebben waar er veel zon en water is. Te benauwd en te slordig op sommige momenten. Het kwam op bepaalde momenten zelfs bijna documentaire achtig over.

De fotografie daarentegen zat er pal op. Er zaten een aantal knappe beelden in. Ook de locaties, de voertuigen, de acteurs, ... allemaal wat oogsnoep. Maar met fraaiheid alleen kom je er helaas niet. Waarschijnlijk moet je een doorwinterde Michael Mann fan zijn op Miami Vice ten volste te apprecieren. Voor mij was het een ok film, maar ik had hem liever gezien op een regenachtige vrijdag avond dan tijdens mijn zondagmiddag.

Lezers score

0
 
 

Reacties