Batman Begins (2005)

200507-batman-begins-01.jpg

4 sterren

De laatste jaren is de stripheld opnieuw populair op het grote scherm. Daredevil, Hellboy, Elektra en de nieuwe Superman Returns om maar een paar voorbeelden te geven. Helaas is er maar met moeite een handvol regisseurs die door hebben hoe ze dit tot een goed eind moeten brengen. Eén van mijn favorieten is Sam Raimi's Spider-Man waar er meer aandacht wordt besteed aan de psyche van de hoofdpersonage en de anti-held in de held. Daarnaast is er de topper Sin City van Miller en Rodriguez. Een echt visuele parel met ongelooflijk coole actie. Batman Begins mag van mij gerust in dit rijtje geplaatst worden.

In deze Batman Begins gaan we, zoals de titel al doet vermoeden, terug naar het begin van Batman, the young master Wayne gespeeld door Christian Bale. De volledige eerste helft van de film is hier aan gewijd. We krijgen een mengeling van flashbacks uit zijn kindertijd te zien met daardoor recentere herinneringen en huidige gebeurtenissen. Het belangrijkste thema is de ontwikkeling van Bruce Wayne's haat en angst niet alleen ten opzichte van criminelen maar ook deels ten opzichte van zichzelf en de manier waarop hij omgaat met deze gevoelens. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam naar de training van Bruce Wayne door de ninja leider Ra's al Ghul (Ken Watanabe). Na zijn training keert Bruce terug naar Gotham City om zijn zelfverklaarde roeping te vervullen: het uitroeien van Gotham's ongedierte.

Het is deze eerste helft van de film dat al onmiddelijk een volledig andere toon zet dan zijn voorgangers. Het is duidelijk dat Nolan hierdoor de aandacht volledig bij Bruce Wayne en zijn alter ego Batman legt. Het is Batmans psyche, wat hem drijft en wie hij echt is dat deze Batman verfilming drijven. Dit in tegenstelling tot de andere verfilmingen waar er minstens even veel tijd, of zelfs meer, besteed werd aan zijn tegenstanders en hoe ze van plan zijn Batman uit te schakelen en Gotham over te nemen.

Na de uiteenzetting van Batmans drijfkrachten krijgen we de eigenlijke ontwikkeling van Batman te zien. Hoe het symbool ontstaat, waar hij zijn materiaal vandaan haalt en hoe hij als figuur evolueert naar de Batman die we te zien kregen in de eerste verfilmingen. Dit werkte voor mij zeer intrigerend en was denk ik een van de spannendste stukken: "Wanneer krijgen we Batman nu eindelijk te zien?" Je word hier ook herhaaldelijk met je neus gedrukt in het feit dat Batman maar een man is van vlees en bloed en niet iemand - zoals vele andere striphelden - met bovennatuurlijke krachten. De evolutie van Bruce naar Batman en de evolutie van Batman is ook zeer goed weergegeven door Christian Bale; naar mate de film vordert en Batman dus 'echter' wordt verandert ook zijn stem. Batman spreekt hoe langer hoe zwaarder, helaas komt dit helemaal op het einde, wanneer Batman zich gevestigd heeft lichtjes geforceerd over.

Ook de fotografie brengt goed naar voor waar het allemaal om draait. Er hangt een duister en warm sfeertje over heel de film en het lijkt alleen maar donkerder te worden naarmate het einde nadert. Het grote verschil met zijn voorgangers is dat de film veel realistischer en serieuzer in beeld is gebracht. Burtons duisternis zit er misschien nog een beetje in, maar zijn humor en zijn felle neon lichtjes zijn achterwege gelaten. Om nog maar te zwijgen van Schumachers cartooneske gebeuren en een batsuit met tepels. Begrijp me niet verkeerd, Burtons versies zie ik ook graag (die van Schumacher absoluut niet) maar ik heb het meer voor deze realistischer aanpak van Nolan.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben vrij tot zeer enthausiast over de film. Eén van de grootste redenen is ongetwijfeld ook de cast. Ik denk niet dat je een betere cast kan samenstellen dan deze. Christian Bale is de geknipte Batman en Michael Caine is ronduit hilarisch goed als zijn sidekick butler, hij kreeg dan ook meteen de beste one-liners. Naast dit (komisch) duo is er Liam Neeson, ongetwijfeld een van de betere acteurs, die deze keer een badass mentor speelt. Om goed te zijn moet ik eigenlijk ook nog even Cillian Murphy in de verf zetten, hij had een iets kleinere rol maar was daarom niet minder goed. De volledige cast is echt afgestemd op elkaar, de enige die er lichtjes tegen afsteekt is Katie Holmes die een iets mindere rol neerzet als Bruce's love-interest (maar nog steeds beter als de gemiddelde).

Samengevat is Batman Begins een zeer goede stripverfilming met een intrigerend verhaal. Alles is zeer realistisch en stijvol in beeld gebracht, de personages staan er als een werkend geheel en de muziek brengt een nog beter evenwicht over het geheel.

Lezers score

4
 
 

Reacties