El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth) (2006)

200612-pans-labyrinth-01.jpg

4.5 sterren

Over het algemeen wordt er over EL Laberinto del Fauno, ook wel Pan's Labyrinth, gesproken al een sprookje voor volwassenen. Ik verwachtte mij dan ook aan een fantasierijk verhaal in de trend van The Chronicles of Narnia met een volwassen karakter. Dit bleek echter helemaal niet het geval te zijn, wat niet weg neemt dat EL Laberinto del Fauno een pracht van een film is.

Het jong meisje Ofelia (Ivana Baquero) reist mee met haar zwangere moeder (Ariadna Gil) naar een bergachtig gebied in het noorden van Spanje. Ze gaan er wonen bij haar moeders nieuwe man, El Capián Vidal (Sergi López). Vidal is er gestationeerd, in een fascistisch Spanje, om af te rekenen met de rebellen die zich verzetten tegen het Franco-regime. Achter het huis ligt een oud doolhof waar Ofelia een Faun (Doug Jones) ontmoet die haar meesleurt in een mysterieuze en magische wereld.

Geen sprookje en feel-good filmpje dus, maar een donker en pessimistisch film over een meisje en hoe ze met haar wereld omgaat. Guillermo del Toro zet met deze film een harde realiteit tegenover een wereld van fantasie. De manier waarop hij de fascistische wereld in beeld brengt is behoorlijk brutaal. Capitán Vidal is een sadist van de bovenste plank, hij geniet er enorm van om mensen om de meest verschrikkelijke manier te mishandelen. Het belangrijkste voor hem is zijn ongeboren zoon, iemand om zijn nageslacht verder te zetten. Of zijn vrouw er bij moet sterven is niet van belang.
Je gaat enorm mee voelen met al het onrecht en hun slachtoffers in de film dat je er liever niet bij stilstaat. Dan krijg je de keuze om je te laten gaan in de fantasie van Ofelia, iets waar je geen minuut aan twijfelt. Hoe langer het doorgaat hoe meer je er zelf in begint te geloven. Het is dan ook niet plezant om iedere keer uit de fantasiewereld gepikt te worden. Pijnlijk wordt het pas naar het einde toe, als Guillermo del Toro je steeds opnieuw met de neus op de realiteit duwt.

Alle acteurs zijn goed gecast. Eén voor één leverden ze prachtige prestaties. Voor het klein meisje, de twaalfjarige Ivana Baquero valt op. Er is niemand die geen sympathie zal hebben met haar en die niet zal meeleven in haar wereld. Hoewel de beelden ook wel hun invloed hebben op dit laatste. De sfeer in de fantasie wereld is zo realistisch en aangenaam dat ik er zelf zou willen wonen.

Samengevat is EL Laberinto del Fauno een brutale maar mooi film. Guillermo del Toro weet precies hoe hij de juiste sfeer moet scheppen en hoe hij mensen bij de keel kan grijpen. Het gaat hier duidelijk om een persoonlijk werk. Een film die je moet gezien hebben. Je wil vast ook een pakje zakdoeken bij de hand hebben.

Lezers score

5
 
 

Reacties