Nieuwste Harry Potter uitgesteld, fans ontevreden

200808-harrypotter-uitstel.jpg

Aja natuurlijk, welke fan kan daar nu blij om zijn. Een tijdje terug kondigde Warner Bros aan dat de nieuwste Harry Potter niet in november 2008, maar pas in juni 2009 in de zalen te zien zal zijn. Een goed half jaar later. Vreemd, gezien de film al een tijdje in post-productie is.

De redenering is dat door de lange schrijvers staking van enkele maanden geleden er een groot gat zit voor de zomermaande. Harry Potter zou de ideale familiefilm zijn om die leemte te vullen.

De studiobazen hebben hier ongetwijfeld niet enkel het belang van de bioscoopganger in gedachten. Door de film te verplaatsen naar een minder actieve periode, hopen ze natuurlijk het maximum uit hun blockbuster te halen, de zomer is niet enkel voor Warner Bros een stille periode maar ook voor de concurrentie. Daarbij hoeven ze de zalen niet te delen met Twilight, een lang verwachte nieuwe saga over tienervampieren. De film nam ondertussen al de plaats in van Harry Potter in het november schema.

Maar de ervaring leert toch dat je beter niet tegen de schenen schopt van de echte fans die, begrijpelijk, woedend zijn. Er wordt al lang uitgekeken naar het zesde deel en dan wordt het hen plots ontnomen.

De baas van Warner Bros probeerde te sussen met de gedachte dat er niets wijzigt aan de productie van de andere Harry Potter films. Zo zal je nu, ha de zesde film, maar een jaar moeten wachten op het eerste deel van het 7e boek in plaats van een jaar en half. Het hele Harry Potter gebeuren zou maar eindeigen in 2012, tegen dan zijn de hoofdacteurs al ergens in hun twintiger jaren.

Fans laten ondertussen ook een petitie rondgaan tegen het uitstellen van de release. We zullen wel zien hoe het uitdraait, maar ik betwijfel het dat Warner Bros zal terugkomen op hun beslissing. Opvallend is dat van de 5 reeds verschenen films, de films die in november hun release hadden gemiddeld $50 miljoen meer opbrachten dan de twee films die in de zomer gereleased zijn.

Door Stijn De Meyere, 28 Augustus 2008

Reacties