De WGA staking

In november werd de Amerikaanse entertainment industrie lamgelegd. De scenaristen van series en films besloten het werk neer te leggen. Vorige week werd er werd er, na 100 dagen staken, een akkoord bereikt en kunnen de scnrijvers terug aan het werk.

Zoals steeds draaide het om meer geld. Auteurs moeten vaak tussen opdrachten in leven van hun deel van de verkoop van DVD's, wat een paar dollarcent per verkochte DVD is. Hier wouden ze meer uit halen. Maar ze willen ook hun deel van de opbrengsten van Nieuwe Media, zoals het internet.

In Amerika is het mogelijk om de bekendste shows gratis online te bekijken via de websites van de netwerken. Inkomsten komen van de reclames die verkocht worden. Hoewel internet nog een jong medium is voor de entertainement industrie wordt er nu al miljoenen verdient dankzij deze inkomsten. De grote studio's bevestigen dit ook: 'The internet is a billion dollor business'. Maar langs de andere kant zeggen ze aan hun auteurs dat er geen geld is om uit te delen.

Het is niet ongewoon dat auteurs tijdelijk tussen opdrachten in zonder werk komen te zitten. Voor mensen die meegewerkt hebben aan kaskrakers is het geen probleem om deze periodes te overbruggen, maar mensen die mee werken aan de kleinere shows zijn echt afhankelijk van deze inkomsten.

Ik ben blij dat er eindelijk een akkoord is. Ik kan goed begrijpen dat het voor sommige mensen vechten is om te overleven. Maar met de staking is een hele industrie platgelegd. Acteurs, regisseurs, catering mensen, hotels, enz kwamen allemaal zonder werk te zitten.

Het zal wel geen toeval zijn dat er gestaakt werd tijdens de hoogseizoen van de Amerikaanse TV. Veel series zoals Grey's Anatomy, Prison Break en Heroes hebben maar een half seizoen kunnen uitzenden waardoor de studio's grote verliezen leden. Ook de show rond de uitreiking van de Golden Globes werd afgezegd. De staking zou de industrie miljoenen dollars gekost hebben.

Ondertussen is de industrie terug in gang geschoten en zullen er van sommige series alsnog nieuwe afleveringen uitgezonden worden. Op Wikipedia is er een mooi overzicht te vinden van de effecten van de staking en welke series dit seizoen nog een vervolg krijgen.

Door Stijn De Meyere, 21 Februari 2008

Reacties