Escape from Alcatraz (1979)

200502-escape-alcatraz-01.jpg

2.5 sterren

Een paar jaar geleden hebben we met de familie een kleine doorreis door Californië gedaan. San-Fransisco was uiteraard meegerekend op de route. Naast een bezoek aan Pier 39, de San Francisco Zoo en Lombard Crooked Street hebben we ook een bootje genomen tot aan The Rock, alwaar we een tour kregen binnen in Alcatraz. En jawel hoor, de cellen van de bewuste ontsnapte gevangen waren opgezet in de achtergelaten staat.

Escape from Alcatraz geeft ons een reconstructie van de ontsnapping door Frank Morris (Clint Eastwood) en enkele medeveroordeelden uit Alcatraz. Nog nooit was iemand erin geslaagd om van het eiland te raken, of toch niet levend. Er heerst dan ook de overtuiging dat nooit iemand er ooit zal uitraken. Er is echter geen rekening gehouden met het doorzettingsvermogen en de intelligentie van Frank.

Op zich kon de film me niet helemaal boeien, ik vond hem niet overtuigend genoeg. Maar langs de andere kant stoorde de film me ook niet. Hij duurt iets langer dan een doorsnee langspeel film maar het wordt nooit langdradig. Dit ligt ongetwijfeld voor een groot deel aan het onderwerp. Het plannen en uitwerken van een ontsnapping werkt steeds intrigerend.

De scenaristen hebben er ook goed aan gedaan om er een lichte vaart in te houden. Doorheen de eerste helft van de film wordt een goede situatie schets gemaakt en wordt er sfeer opgebouwd. Er wordt een duidelijk inzicht gegeven in het leven op Alcatraz. Ook de karakter schets van Frank speelt in de eerste helft een grote rol, je ziet dat hij met vanalles in zijn hoofd zit en dat hij weg wil. Dit alles zorgt voor een logische en natuurlijke opbouw tot het punt dat hij zijn ontsnappingsplannen meedeelt. Van hieruit versnelt de film lichtjes, en krijgen we de uitwerking van het plan.

Het algemeen tempo van de film blijft relatief laag. Wellicht hebben de dialogen hier iets mee te maken. Overdreven veel dialoog is er al niet (wat ongetwijfeld een gevangenissfeer weergeeft) en het dialoog dat er wel is blijft vrij droog en to the point. Het laat duidelijk geen ruimte open voor een beetje chit-chat. Maar wederom weerspiegelt dit de binnenshuise sfeer. De dialogen lijken trouwens wel voor Clint Eastwood geschreven te zijn die (zoals wel vaker) een vrij droge rol neerzet.

Escape from Alcatraz is zeker geen slechte film. Maar ik heb wel al boeiender films gezien. Jammer dat we blijven zitten met de vraag of het nu al dan niet gelukt is. Maar hier kunnen de scenaristen niets aan doen.

Lezers score

5
 
 

Reacties