Los van Jan Verheyen

Ik blijf het toch wat moeilijk hebben met de Vlaamse cinema. Het is voor mij altijd een beetje willen maar niet kunnen. Zeker als de film zo mainstream mogelijk moet zijn. Daarnaast is er nog de filmmaker Jan Verheyen die maar op zeer weinig sympathie kan rekenen van mij.

Maar als ik afga op de trailer lijkt Jan deze keer met Los iets gemaakt te hebben dat mij nog zou kunnen bekoren. De film is gebasseerd op een boek van Tom Naegels en gaat over heel serieuze, actuele zaken zoals rascisme en euthanisie. Maar het is wel een komedie.

Tom (Pepijn Caudron) is een jonge, progressieve journalist die van plan is te settelen met zijn vriendin. Tot de schone Nadia, asielzoekster, zijn pad kruist. Zij slaagt er in zijn wereld op zijn kop te zetten. Hij komt er ook snel achter dat zijn idealen fel kunnen botsen met de realiteit.

De muziek op de trailer geeft alles een heel nonchalante sfeer. Ik ben benieuwd hoe Verheyen de komedie in het verhaalt heeft gebracht. Hopelijk komt het niet te geforceerd over en gaat de komedie niet overheersen zodat het verhaal naar het absurde gaat neigen.

Pepijn Caudron ziet er best een sympathieke acteur uit. Voor de rest zitten er enkele oude bekenden in de cast.

De film werd ook al geselecteerd op enkele van de kleinere festivals. Het echte festival seizoen moet er nog aankomen, dus we zullen moeten afwachten en zien hoe de film het doet.

Je kan Los zelf alvast, vanaf vandaag, op groot scherm beoordelen.

Door Stijn De Meyere, 17 September 2008

Reacties