De eerste vijf minuten van Blindness

Eerst vijf minuten van Blindness

Fernando Meirelles viel voor het eerst echt op met zijn provocerende film Cidade de Deus. Een film over opgroeien in de arme buurten van Rio de Janeiro. Maar ook The Constant Gardner, dat enkele prijzen won, ging niet onopgemerkt voorbij.

Meirelles lijkt nu opnieuw te provoceren met Blindness. De film haalde de oficiele selectie van het Festival van Cannes. Meer nog, de film ging er in première op de opening.

Blindness  is gebaseerd op het boek van José Saramago, Nobelprijs winnaar. Een epidemie van witte blindheid breekt uit. De overheid plaats de eerste slachtoffers in quarantaine om het spreiden van de ziekte tegen te houden. In het verlaten psychiatrische instelling, waar de eerste zieken geplaats werden, wordt snel een eigen gemeenschap opgebouwd dat even snel in mekaar stort door de corrupte en mentaal sterekere nieuwkomers. Te midden de hysterie is er één vrouw (Julianne Moore) die wel nog kan zien.

Hieronder de trailer en de eerste vijf minuten van de film.

 

 

 

 

Ik ben nu enkele bladzijden van het einde van het boek. Het is een behoorlijk confronterende verhaal over hoe we ons als mens gedragen als we ons bedreigd voelen en als alle regels en grenzen wegvallen. En hoe we ons laten doen. De hoop is altijd dat er wél nog goede mensen bestaan, maar voor die goede mensen is het niet altijd gemakkelijk de juiste dingen te doen.

Ik vrees dat de trailer een klein stukje van het einde verraden heeft voor mij. Maar ik ga de film zeker nog zien. Fernando Meirelles lijkt de sfeer perfect gevat te hebben, afgaande op de trailer en de clip.

Door Stijn De Meyere, 11 Oktober 2008

Reacties